گروه علوم و مهندسی شیلات دانشگاه فردوسی مشهد از سال 1391 اقدام به پذیرش دانشجویان مقطع کارشناسی نموده و از سال 1400 نیز مجوز پذیرش دانشجویان مقطع کارشناسی شیلات در گرایش تکثیر و پرورش آبزیان را کسب کرده است. در این گروه چهار عضو پیوسته (دکتر امید صفری، دکتر حمیدرضا احمدنیای مطلق، دکتر مهرداد سرخیل و دکتر سعید زاهدی)، دو عضو وابسته (دکتر داور شاهسونی و دکتر علی جوادمنش) و یک عضو بین المللی (دکتر مارینا پائولسی) فعالیت می نمایند. با توجه به رشد روز افزون جمعیت و منابع محدود غذایی حاصل از منابع طبیعی، صنعت آبزی پروری به عنوان یکی از صنایع مهم تولید غذا در قرن اخیر مورد توجه قرار گرفته است. اهمیت تولید غذا و مقوله های مربوط به بحث امنیت غذایی و محصولات ارگانیک، نگاههای ویژه ای را به سمت این صنعت به عنوان یکی از راهبردهای پدافند غیرعامل معطوف نموده است. افزایش گرمایش جهانی و کاهش میزان ذخایر آبهای شیرین از یک طرف و افزایش قیمت نهاده های غذایی و در نتیجه کاهش حاشیه سود عملیات تکثیر و پرورش گونه های آبزی از طرفی دیگر، چالشهای زیادی را پیشروی پرورش دهندگان گونه های آبزی و متخصصین شیلاتی قرار داده است. جهت حل این مشکلات، لزوم توجه به سه راهبرد تولید گونه های آبزی اصلاح نژاد و بهسازی شده، فرمولاسیون جیره های غذایی فراسودمند و اقتصادی و همچنین، مهندسی آبزیان مطرح میباشد. امروزه، مکانیزاسیون و باز طراحی سیستمهای آبزی پروری و توجه به سیستمهای آکواپونیک و بیوفلاک و استفاده از فن آوری نانو در صنعت آبزی پروری مورد توجه قرار گرفته است. همچنین با هدف تولید اقلام غذایی جدید، توجه خاصی به تولید پروتئینهای تک یاخته حاصل از پرورش ریزجلبکها، باکتری و قارچها شده است. هرچند در تمامی موارد لزوم توجه به شرایط بهداشتی مزارع تکثیر و پرورش آبزیان و انجام اقدامات پیشگیرانه از طریق استفاده از ترکیبات محرک رشد و تقویت کننده سیستم ایمنی در جیره غذایی آبزیان بسیار مورد توجه میباشد. در مجموع، با توجه به دغدغه های پیش روی صنعت آبزی پروری، برگزاری "همایش ملی پیشرفتها و چشم اندازهای آینده در آبزی پروری و شیلات" در تاریخ 15-14 تیرماه 1402 برنامه ریزی گردید. امید است با اتکال به لطف خداوند مهربان و در سایه همجواری با امام رئوف (ع)، بتوان اقداماتی سازنده را با کمک توجه به خرد جمعی متخصصین این حوزه، جمع بندی نموده و در اختیار مسئولان امر قرار داد.